тел: (0372) 53-04-53  

 
+38(099) 609-71-43  
+38(095)518-97-57  
+ 38 (096) 916-15-90  
     
koral.vip@gmail.com  
koral.09  
   
 

 

Перекладач

Асоціація франчайзинга в Україні

Новини

Головна » 2013 » Ноябрь » 25 » Неймовірно: Міфічний компас вікінгів міг реально існувати
11:17
Неймовірно: Міфічний компас вікінгів міг реально існувати

                            Міфічний компас вікінгів існував?


                                                                

Десять років тому водолази дістали з каюти затонулого в 1592 році англійського корабля напівпрозорий паралелепіпед , виточений з шматка ісландського шпату . У 2011 році група французьких фізиків виступила із заявою про те , що цей предмет - не що інше , як міфічний компас вікінгів , " сонячний камінь " , що дозволяв визначати положення сонця на небі навіть у похмуру погоду. 6 березня 2013 фізико -математичний журнал Лондонського Королівського товариства Proceedings of the Royal Society A опублікував статтю , в якій містяться результати експериментів, що доводять і показують , що виявлений шматок ісландського шпату дійсно є найпростішим , але надійним навігаційним приладом .

Тепер про все по порядку. Затонулий корабель лежить і донині біля острова Олдерні ( Alderney ), одного з Нормандських островів , що розсипані в протоці Ла- Манш між англійським і французьким узбережжями . Відкрив місце краху ще в 1977 році місцевий рибалка : він підняв на поверхню разом зі своїми пастками для омарів мушкетне дуло . Через деякий час там же були знайдені чавунна гармата і кілька дрібних артефактів , в тому числі старовинна глиняна люлька , олов'яні ложка і миска .

Справжні роботи на кораблі почалися тільки в 1990 році , а в 1992 - му були опубліковані перші результати. Археологам вдалося датувати час аварії судна початком 1590- х років. У цьому їм допомогла знахідка свинцевих гир з монограмою королеви Єлизавети I. Такі гирі почали лити тільки в 1587 році. Знайдені на кораблі фунтові і двофунтові зразки мали явні сліди зносу , отже , вони були в ходу вже кілька років. Архівісти ж розшукали повідомлення про катастрофу корабля біля берегів Олдерні в листопаді 1592 . Корабель віз кур'єра до Джона Норріса , командувача англійськими військами в Бретані (англійці в цей час допомагали французькому королю Генріху IV воювати з католиками - іспанцями на континенті ) . Корабель епохи Єлизавети I не міг не стати меккою для англійських підводних археологів , і вивчення місця аварії у Олдерні тривало ще десять років. У 2003 році водолази обстежили приміщення , ймовірно капітанську каюту , і виявили в ній циркуль - вимірювач ( інструмент, який використовується для визначення відстаней на навігаційній карті) і прямокутний шматок білуватого каменю. Остання знахідка зацікавила Гі Ропар ( Guy Ropars ) , фізика з Реннській університету ( Ренн - адміністративний центр регіону Бретань ) .

У 2011 році Ропар і його колега Альбер Лефлох ( Albert Le Floch ) розповіли пресі про те , що вже кілька років займаються проблемою " сонячного каменю " - згаданого в одній з ісландських саг предмета , що дозволяв середньовічним скандинавським мореплавцям визначати положення сонця на небосхилі в похмуру погоду .

Гіпотеза про те , що " сонячні камені " - це відшліфовані шматки ісландського шпату , не нова , нею багато займалися і археологи , і фізики, і просто ентузіасти. Цікаву оптичну властивість цього мінералу - подвійне променезаломлення - описав ще в XVII столітті датчанин Расмус Бертоліні . Мова йде про те , що промінь світла , що проходить крізь кристал розщеплюється на дві складові і формує одночасно два зображення на зворотному боці кристала. Промені мають різну поляризацію , тому взаємна яскравість зображень залежить від поляризації вихідного світла ( сонячне світло , як відомо з релеевскому моделі , поляризоване ) . Дивлячись на небо крізь кристал і підбираючи його орієнтацію так , щоби яскравість зображень була однакова , можна визначити місце розташування сонця.

У 2007 році у вже згадуваному фізико -математичному журналі Лондонського Королівського товариства з'явилася стаття дослідників з Угорщини , Швеції та Швейцарії про принципову можливість використання вікінгами ісландського шпату для орієнтування у важких погодніх умовах. Стаття була прийнята з великим ентузіазмом , і група Гі Ропар і Альбера Лефлоха до 2011 року провела серію експериментів з шматком шпату , вставленим в спеціальний дерев'яний футляр. Виявилося , що простий пристрій дозволяв визначати місце розташування сонця з точністю до одного градуса - чудовий результат.

Тоді ж , в 2011 році , Ропар і Лефлох спеціально відзначили , що їх робота - це гіпотетична реконструкція : жодного справжнього " ​​сонячного каменю " на розкопках ніхто ніколи не знаходив. Але тоді ж стало відомо , що університет Ренна отримав можливість досліджувати знахідку з корабля , затонулого біля Олдерні . Дослідження каменю і досліди з ним зайняли близько року. Ропар і його колеги показали , що , незважаючи на чотириста років , проведені у воді і піску , кристал зберіг свої оптичні властивості і демонструє відмінні якості: похибка при визначенні положення сонця складає приблизно один градус.

Таким чином , Ропар вдалося не тільки експериментально пояснити успіхи вікінгів в мореплаванні , але і перемінити наші уявлення про рівень навігаційних знань в Англії в кінці XVI століття. Тепер ми розуміємо , що в цей час капітани , в усякому випадку деякі , не покладалися тільки на компаси для визначення напрямку , а використовували і надійний ісландська мінерал . Виходить , що за півтисячі років , що проліг між вікінгами і єлизаветинської мореплавцями , метод не був втрачений , хоча про нього не збереглося жодних письмових відомостей.

В історії археології відомо не так багато випадків , коли теоретичне і практичне обгрунтування гіпотези передує знахідці артефакту.

на головну

www. barbaricum.kiev.ua
Переглядів: 888 | Додав: uspih
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Поділитись
Підписка
Новини та и акції
Ваш e-mail: *
Ваше имя: *
Календарь
«  Ноябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Приєднуйтесь!

QR код

Стара форма входу
Холодильне обладнання для магазину.Холодильні вітрини,шафи,регали,моноблоки,ларі,бонети. Чернівці,Донецьк,Київ © 1998 Разработка сайта Landingstudio
Мы в Гугле Настоящий ПР koralholod.at.ua Рейтинг@Mail.ru Era.com.ua Объявления, каталог компаний Google+ Каталог сайтов. Зарегистрировать сайт бесплатно в каталог сайтов в гугле
Безкоштовний хостинг uCoz